Малко за любителите на пицата и традиционната италианска кухня.
В исторически план, възникването на пицата има своето рационално обяснение. А именно чрез обогатяване вкуса на обикновенния, но задължително присъстващ на трапезата хляб. Често хората са добавяли различни подправки, за да овкусят хляба, както и лук, и чесън. При Древните Гърци дори се среща плосък хляб, овкусен по подобен начин. За средиземноморския район плоският хляб се е срещал често, но по-интересен е фактът, че подобна форма на хляба е била позната в други части на света като индийските "паратиа", пакистанския "нан" и германската "фламкухен".
Така по подобие на плоския хляб се появява пицата, разбира се на един доста по-съвременен етап. С две думи пица наричаме изпечено тънко и плоско тесто, обикновено в кръгла форма, намазано с доматен сос и подправено със сирене моцарела и различни ароматни подправки. Думата има италиански произход, но ястието е разпространено в цял свят. В Италия има закон, който най-ясно описва основните продукти, характерни за оригиналната пица и само пицарии, които спазват тези норми може да се нарекат Традиционни италиански пицарии. Днес заведенията предлагащи италианска кухня – пицариите, разполагат с богато меню от различни видове пица и за най-взискателните клиенти. Пицата в простичкия вид описана по-горе е рядкост. Често пиците изобилстват от продукти, подправки и сосове – различни зеленчуци, шунка, риба, гъби, даже понякога се слагат и плодове като банани и ананас. Придобила международно значение, в различните крайща на света пицата се приготва според националните вкусове и традиции. Най-разпространена е в САЩ и Европа, като последно време навлиза силно и в Япония, където предпочитаната пица е тази с морски дарове.
2. Заведения в София - новини, оферти, снимки и коментари
3. Ресторанти, барове и клубове на морето - заведения във Варна
4. Заведенията под тепетата. Най-добрите ресторанти и клубове в Пловдив
5. Don't Drink and Drive - не карай пил
6. Поръчай храна за вкъщи
7. Седмица на ресторантите