Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.06.2009 17:51 - Чираци-пивовари в столичната бирария При кмета
Автор: zavedenia Категория: Забавление   
Прочетен: 1131 Коментари: 0 Гласове:
0



image  Чираци-пивовари шлайфат умения в столичната бирария „При кмета”. Само за час-два мераклиите да забъркат кехлибарената течност, овладяват на ниво „помощник” тънкостите на занаята, а накрая добиват и сертификат.
Заведението предлага атракцията всеки последен понеделник от месеца, а желаещи не липсват. Само срещу 10 лв. бираджиите попиват знания за история на пивото и за пътя, по който то минава, докато стигне до масата.
И за да оправдаят приказката за кацата с мед, в която няма как да не натопиш пръсти, бъдещите чираци се облажват с четирите вида „Кметско Пиво”- бяло пшеничено, светло, червено и черно, които се варят на място.
Като се каже бира и си представяш едни огрооомни количества, за които се иска бая работна ръка. В бирарията на ул. „Париж” обаче майсторът е само един. 33-годишният инженер Иван Карагьозов е единственият технолог у нас, който сам-самичък приготвя култовата напитка за гостите. Пивоварът-автор работи с австрийска инсталация и е в заведението още от отварянето му. Завършил е хранително-вкусовият институт в Пловдив по специалността „Технология на напитките”, на занаят се учи и в пивоварна София.
Но избира да практикува сам. Тук качеството и вкусът на готовата бира зависят изцяло от мен, изтъква майсторът на живата бира.
И инсталацията е на живо - зад витрина в самото заведение – всеки може да я види и пипне.
Разликата между живата и нормалната бира е като между свежите плодове и компота, сравнява Карагьозов. И макар трудно да се налага на българския пазар, живата бира е пълна с предимства. Сред основните е, че няма консерванти. А е жива, защото до последно в нея има живи организми от бирената мая. Е, няма да ги забележите в чашата, прекъсва настоятелното ми взиране в леко мътната течност пивоварът. Другото й предимство е, че от нея глава не боли. Можем да ударим по десетина малки бири, но утре ще сме добре, уверява майсторът. Антиоксиданти и витамини са другите плюсове на свежото пиво. Но все пак не е лекарство, предупреждава технологът.
И открехва завесата за видовете „Кметско пиво” – за пшеничното част от традиционния ечемичен малц се заменя с пшеничен. Червената бира пък става като към ечемичения малц се добавя карамелен. Вкусът е точно като на карамел. А тъмния черен малц ,вкусен като препечено кафе, създава тъмното пиво.
Хубавата бира изисква не само качествени продукти - можеш да направиш и лоша напитка от супер суровини. Доброто пиво обича отлична хигиена при приготвянето, много време за изпипване и отлежаване и много студ, разкрива тайните на занаята пивоварът. Повече от месец е нужен на живата бира, за да отлежи при 2 градуса температура, а при масовото производство в някои случаи им е трудно да чакат толкова, допълва той.
И въпреки, че стотици пъти е забърквал вкусната напитка, преди всяко ново варене го мъчат безсънни нощи. Все пак пред него е нелеката задача да изкара бирата едно към едно с предходната. Не трябва да шокираме клиентите с нови вкусове, ако ще вкарвам нещо ново в технологията, го правя постепенно, признава майсторът.
Най-добрите мезета за светлото и пшеничното пиво са леките сирена и пилешкото месо. Червената и тъмната бира, които са с по-висок градус, пък вървят с по-силни и пикантни ястия, с мазни сирена и свински месца. Но, да знаете – пълнее се от мезетата, не от пивото, разбива мита за бирените коремчета пивоварът.

Как се прави бира
(Според закона за чистотата на бирата от 1516 г.)
Продукти:
вода + малц + хмел = пивна мъст
пивна мъст + мая = бира
Варене:
Във варилната инсталация се смесват с най-добрата пивоварна вода светъл или тъмен малц от ечемик или пшеница, след което се загряват в различни степени и накрая се избистрят (филтрират). Резултатът е озахарена пивна мъст, която се вари с горчив и ароматен хмел и накрая се охлажда. След около 8 часа варката е готова.

След изстудяване на пивната мъст, за да стане напитка, се добавят ферментиращи дрожди (мая) и захарта в по-голямата си част се преобразува в алкохол и въглероден двуокис. В крайната ферментация при около 6 градуса по С под налягане се образува типичният аромат на бира. След около 4 седмици леко мътната от мая бира е готова за пиене.

Жива бира на метър - хит в заведението
Някогашният стол на общинарите сега пак е любима кръчма на служителите от „Московска” 33, които прескачат за обяд „по чехли” заради непосредствената близост до канцелариите им.
Богатото меню от наденички – ловджийски, баварски, кметски, бирени, пушени и т.н. и т.н., множество салати, скари и мезенца могат да задоволят всеки вкус. Минимум 10 вида сачове глезят клиентите, решили да гостуват при кмета. Любителите на по-тънки мезета пък ще направо ще се изгубят в листата с дробчета, гъби, крилца и сирена. Наред с родната кухня готвачите умело въртят и кулинария от Ботуша. Видовете пици, спагети и лазаня трудно се изброяват.
А срещу 19,60 лв. може да се поръча цял метър светло пиво. „При кмета” е едно от редките заведения, които са заместили литъра с метър – звучи по-изискано да изпиеш един метър, отколкото едно буре бира.




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: zavedenia
Категория: Забавление
Прочетен: 611857
Постинги: 247
Коментари: 145
Гласове: 119
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031