Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.03.2010 14:41 - ПОЛЕЗНИ ХРАНИ ЗА ИМУНИТЕТ
Автор: zavedenia Категория: Забавление   
Прочетен: 964 Коментари: 0 Гласове:
0



image Списък с полезни храни, с които да подпомогнем имунната си система, за да дава отпор на болестотворните микроорганизми и успешно да се справя с техните набези, без да ходим до аптеката


Сок от портокал:
Една чаша сок на закуска доставя 100% от необходимата за организма дневна доза витамин С (75 мг. за жените и 90 мг. за мъжете).

Риба и миди:
Сьомгата, скумрията, херингата и други по-тлъсти риби съдържат омега-3 мазнини, които засилват действието на фагоцитите. Тези риби съдържат и селен, на който са богати мидите, стридите и раците. Селенът помага на кръвните клетки да произвеждат цитокини – протеини, които гонят вирусите. Някои изследвания показват, че омега-3 мазнините увеличават притока на въздух към белите дробове и ги предпазват от простуда и инфекции. Всъщност тези мазнини имат основен принос за добрата имунна система, защото помагат на клетъчните мембрани да усвояват ефективно хранителните вещества и да изхвърлят токсините.

Пилешка супа:
Тази супа с основание се използва като лекарство от векове. Цистеинът - аминокиселина, която се отделя от пилето при варене, има химична структура, подобна на лекарство срещу бронхит. Супата намалява секретите и успокоява симптомите при запушен нос и силна кашлица. Прибавянето на подправки, като чесън и лук към супата увеличава укрепващото действие на пилешката супа върху имунната система.

Чесън:
Според последните изследвания, хората, които приемат чесън във вид на хапчета в продължение на 12 седмици през зимата са с над 60% по-защитени от настинка, а ако се разболеят, оздравяват с 3 и половина дни по-рано. Чесънът съдържа вещества, които борят инфекциите, включително антибактериалния алицин. Разбира се, суровият чесън по-ефективен от хапчетата.

Пшенични кълнове:
Четвърт чаша пшенични кълнове зарежда организма с почти половината от необходимата дневна доза цинк, основен минерал, който помага за обновяването на клетките и за укрепване на имунната система. Дори и леката липса на цинк, който е необходим за производството на белите кръвни телца, може да увеличи риска от инфекция. Прибавяйте кълновете към киселото мляко, овесената каша, салатите, пюретата.

Тиквата:
Богата е на витамин А, който играе ключова роля за предпазване от инфекции.
Доставяйте витамин А на организма, като приемате и богати на цинк храни, като задушено месо с моркови. Цинкът помага за усвояването на витамин А, защото този витамин циркулира в кръвта само когато се свързва с протеини. Ако в организма ви няма достатъчно цинк, витамин А не може да се придвижи от черния дроб до тъканите, където е полето на неговото полезно действие.

Черен чай:
Многократно е доказано ,че той стимулира производството в клетките на интерферон - протеин, който се бори срещу настинките и грипните инфекции. Ако не обичате черен чай, може да го замените със зелен.

Гъби:
В тях има около 300 вещества, които засилват имунната система, увеличават производството на борещите се с инфекциите бели кръвни телца и ги правят по-агресивни.

 

Очаквайте продължение ...

статията е любезно предоставена от ресторант Тринадесетте стъпала



Тагове:   ресторант,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: zavedenia
Категория: Забавление
Прочетен: 612657
Постинги: 247
Коментари: 145
Гласове: 119
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930