Българската кухня е призната за една от най-хубавите кухни в Европа. Тя е комбинация от пренасяни през вековете традиции, повлияни малко от изтока, млако от новооткрити продукти и подправки, малко от климатичните условия. Всеки опитал българската кухня остава възхитен от неповторимия й вкус и остава нейн почитател завинаги J
На всяка традиционна българска трапеза присъстват Шопската салата, Шкембе чорбата, кюфтета или кебабчета, лютеница, баница и задължително кисело мляко.
Още редица гозби, предястия и десерти се крият в оригинланото българско меню, любимо и на наши и на чужди. Така до най-известната сред чужденците Шопска салата (салата от домати, краставици, лук, шушки и бяло сирене), може да сложим популярните Овчарска салата, Салата Снежанка (от цедено кисело мляко, краставички, орехи и чесън). Ще продължим менюто с традиционните чушки бюрек (панирани пълнени чушки с яйца и сирене) и Сирене по Шопски (запечено бяло сирене с яйца, лук и люта чушка, обикновено в гювече). Кухнята предлага голямо разноообразие от безместни и постни манджи за вегетартианците и хората на пости.
Най-известната българска супа е Боб Чорбата, след нея се подреждат Шкембе чорбата, Пилешката супа, Супа от леща и предпочитаната от всички през лятните месеци студена супа – Таратор (разредено кисело мляко с настъргани краставици, копър, чесън, сол и малко олио). Българите са месочден народ и в повечето супи и готвени ястия се съдържа месо (било пилешко, свинско, телешко или заешко). Шкембе чорбата е доказан метод срещу махмурлук – това ободряваща и хранителна супа, присъстваща в менюто на повечето хора, извършващи тежък физически труд или обичащи да си пийват.
За основно обикновено се сервират ястия, базирани на пилешкото или свинското месо. Телешкото месо също е обичано, но е по-скъпо и по-трудно може да се намери качествено такова. В ресторантите едни от най-скъпите специалитети са с основа телешкото. Месото, приготвено на скара е известно по всички крайща на България, че и извън нея. Всеки чужденец е запленен от неповторимия вкус на българските кебабчета и кюфтета (кайма от свинско и телешко месо, забъркана с различни подправки, лук, хляб, яйце и други).
Гювечето и Кавърмата са едно времешни традиционни български специалитети, уважавани и до днес. Особено популярни сред чужденците са по време на зимния сезон, при посещенията им по планинските ни курорти и тамошни механи.
Черно Море е източник на някои любими риби като попчета, сафрид и други, а реките ни – на пъстърва. Често на българската трапеза присъстват мезета от изсушено месо като луканка и пастърма. А домашната баница с точени кори и бяло сирене – предпочитана закуска от българи и чужденци.
Към десертите силно разпространени са палачинките, сладоледа, торта Гараш и повлияните от изтока – толумби и баклава. Уникалното за нашите ширини кисело мляко се използва към редица ястия. Например с баница, като айран (разредено с вода кисело мляко) или цедено кисело мляко с мед и орехи (като десерт). Специфичната бактерия заквасваща прясното мляко е типично българска, носи българско име и предствлява широк интерес за останалите нации. Обикновено от краве мляко, кисело мляко се произвежда и от биволско и овче мляко. Тяхна цена е относително по-висока, а продуктът се смята за деликатес. Към деликатесите за българите и недопустимо кулинарно присъствие за западния свят причисляваме и агнешките главички, свинската пача, пилешките сърчица и дробчета, шкембето и някои други месни дреболии.
Не на последно място, гордост за сегашните и миналите поколения е уникалната напитка Боза!
За да попаднете на наистина добре изпълнени традиционни български рецепти в наши дни трябва да посетите правилния ресторант или механа. В София има много приветливи механи с талантливи готвачи и най-вече – привързани към българското и българската кухня. Несъмнено добре приготвените ястия са наслада за всеки истински българин и гордост за националните ни готвачи.
Някои добри български ресторанти, съчетаващи вкус и качество на храната, с добро обслужване и приемливи цени са механа и винарна Избата (в центъра на София), механа При Братовчеда (ж.к. Младост 1),
новата механа Магията на Чергите (Студенски град), ресторант Българка (на Цариградско шосе, близо до Хотел Плиска) и ресторант Чорбаджийска среща (Студенски град). Разбира се с това не изчерпваме местата, които заслужават вашето внимание. В София има много ресторанти предлагащи българска кухня и механи – предлагащи дори музика на живо. Традиционна кухня се предлага в цяла България – и в малките, и в големите градове, по курорти и селца. И това не е случайно. Любовта към българското най-силно се е съхранила в кухнята. Тя и до ден днешен ни радва и оригиналността си и разнообразието си. Радва и удивлява целия свят.
2. Заведения в София - новини, оферти, снимки и коментари
3. Ресторанти, барове и клубове на морето - заведения във Варна
4. Заведенията под тепетата. Най-добрите ресторанти и клубове в Пловдив
5. Don't Drink and Drive - не карай пил
6. Поръчай храна за вкъщи
7. Седмица на ресторантите