Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
31.08.2010 10:04 - България и Гурме културата: една надпревара между лукса, насладата и здравословното хранене.
Автор: zavedenia Категория: Забавление   
Прочетен: 1393 Коментари: 0 Гласове:
0



imageКакво е здравословна кухня?
Знае ли българина как да се храни, подбира ли храната си и грижи ли се за своето здраве.
В последните десет години станахме свидетели на многообразни кулинарни течения, които с главозамайваща скорост навлизаха в бита и кухните на всички ни минавайки през силно нагорещените тигани, стигайки до печене на халогенна лампа.
Някъде сред тази еуфория в охолството и блясъка на скъпите ресторанти обаче се заформи така наречената „Гурме“ култура. Привличайки все повече последователи след себеси, гурме залегна в основата на ресторантьорските менюта на всички по –луксозни ресторанти и комплекси.
С няколко думи нека дадем определение на думата “Гурме” която носи своя произход от френското “gourmet- гастроном” и значи ценител и познавач на добрата храна и напитки.Думата навлиза в ежедневието ни, като прилагателно описващо изискани ястия в чието приготвяне и начин на поднасяне са вложени специално старание и творчество.
Съвсем несъзнателно гурме почитателите са се превърнали в здравословно хранещи се хора на чиито маси липсват мазните и запържени храни. Те се стараят било то умишлено или не да се хранят с повече зеленчуци и ядки /наподобяващи соровоядството/, което от своя страна спомага за максималното усвояване на полезните вещества от организма.
Месата присъстващи на гурме трапезата са телешко,заешко,свинско, агнешко, патешко,пилешко и риба с приходящото към нея огромно разнообразие от морски дарове, в повечето случаи задушавани на пара или печени.
Поднасяни в комбинация с гарнитура от зеленчуци и аранжирани по възможно най-екстравагантен начин, гарнирани със сосове от балсамов оцет комбиниран с други ароматни масла и подправки.

Къде можем да се насладим на това изкуство прераснало в цяла наука на кулинарията?
В едни от най-луксозните ресторанти, хотели и заведения.
Това е като един неписан закон залегнал дълбоко в туристическите среди поради причината, че заради скъпите продукти и технология на приготвяне могат да си го позволят само заведенията с високоплатежна клиентела. Но все пак и да не пренебрегваме добрия интериор допринасящ за атмосферата докато се храним.
И като заключение можем да обобщим “Гурме” - необходими са безкомпромисно качество, професионализъм, креативност и новаторство.




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: zavedenia
Категория: Забавление
Прочетен: 611886
Постинги: 247
Коментари: 145
Гласове: 119
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031