Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.10.2010 10:02 - Месец на тиквата
Автор: zavedenia Категория: Забавление   
Прочетен: 949 Коментари: 0 Гласове:
0



imageТиквата е истинско съкровище от полезни вещества и SPAGGO реши да и отдели специално внимание в месеца на Хелоуийн. Приготвили сме ястия от специално подбрани сортове тикви и искрено се надяваме да впечатлим ценителите на добрата и здравословна кухня! :-) Ето какво научихме за супер качествата на този вкусен зеленчук:

Няма единно мнение за произхода на тиквата. Едни учени смятат Америка за нейна родина, други - Китай, където тя е била култивирана в императорския двор.
Тиквата е много вкусна и полезна, съдържа голямо количество каротин и витамини. В меката част изобилства витамин D, засилващ жизнената дейност и ускоряващ растежа на клетката.
Целулозата от тиквите се усвоява лесно дори от отслабналия организъм и затова ястията с тиква се препоръчват при лечебно и профилактично хранене.
Тъй като в нея има много медни и железни соли и фосфор, влияещи положително на съдържанието на кръвта, употребата на тиква се препоръчва като профилактика на малокръвието и атеросклерозата.

Тиквата е полезна и при заболявания на черния дроб и бъбреците. Тя отлично регулира храносмилането и благодарение на голямото си съдържание на пектин способства за извеждането на лошия холестерол от организма.
От органичните киселини в тиквата се съдържа предимно ябълкова. В нея има достатъчно количество захарни вещества - глюкоза, фруктоза, захароза. Съдържа минерални съединения и големи количества калций, фосфор, желязо, мед, флуор, цинк. Каротинът (витамин А), витамин С и витамините от група В влияят добре на функциите на червата. Тя е и добро диуретично средство.
Ястията с тиква се включват в менюто на болните от хепатит и холецистит, а също на хората с хронични колити и ентероколити в изострен стадий, със заболявания на сърдечно-съдовата система (хипертония, атеросклероза), с остри и хронични нефрити и пиело-нефрити.
Тиквата се препоръчва и на бременните жени като средство срещу повръщане. По същата причина тя се употребява и против "морска болест".




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: zavedenia
Категория: Забавление
Прочетен: 612899
Постинги: 247
Коментари: 145
Гласове: 119
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930