Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.03.2011 15:35 - Палмените съществуват в различни национални кухни
Автор: zavedenia Категория: Забавление   
Прочетен: 1425 Коментари: 0 Гласове:
0



 Палмените съществуват в различни национални кухни. Това са китайските цзяозци, японските гедза, италианските равиоли, еврейски крепли, кавказките манти, грузински хинкали, узбекските чучвара и самса – и всички са от едно кулинарно семейство с един общ признак – вкусният пълнеж увит в тестото. Сибирските пелмени са много малки, за да могат да се ядат по една на „хапки”, докато средноазиатски и кавказки са големи, ядат се с ръце и много внимателно да не изтече вкусният бульон.

imageСпоред едната легенда пелмените са донесени в Русия от Китай от монголските нашественици в началото на 13-ти век, според другата от фино-угорските племена, северните кочевниците, които навреме обитавали в Предуралие. Заради причудлива форма на пелмени древните пермяци и удмурти ги нарекли „пель-нянь”, което означаваше „тестено ухо”. От Урал пелмените се разпространили в Сибир и от там в края на 14 век започнали покоряване на руските земи. В Сибир са установени най-интересните традиции за правене на пелмени. В древни времена ги правили от месото на дивеч. В тези места месото е било по-достъпно, отколкото брашно и яйцата, и затова пелмените са правени с повече пълнеж и много тънко тесто. За жители на Сибир това се оказа много практично ястие, което лесно се съхранявало замразено в платнени чувалчета през цялата дълга и сурова зима. Тъй като при древните уралци пелмени символично представяли принасяне на жертвата на всички животни, които са били отглеждани, затова традиционно уралските пелмени се правили от три вида месо – телешко, агнешко и свинско. Руските пелмени от телешко и свинско, а кавказските – от агнешко. Освен месната плънка, пелмени се приготвят с гъби, лук, ряпа и кисело зеле, риба и морски дарове.
При лепене на пелмени в някои семейства спазват стара традиция за „късметче”, когато в един от пелмените се слага различен пълнеж от другите.

Днес, когато живеем в много динамично време, много хора предпочитат да закупят пелмени от магазина. Доста по-бързо, но не е по-вкусно! Домашните пелмени имат не само превъзходен вкус, но гарантирано качество на продукти.
Ние приготвяме пелмени с домашно смляна кайма, ръчно замесено тесто и правим ръчно всяки един пелмен влагайки душата си. Опитайте пелмени в „Блин-н-наЯ” и вие дълго време няма да ги купувате в магазина.




Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: zavedenia
Категория: Забавление
Прочетен: 611895
Постинги: 247
Коментари: 145
Гласове: 119
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031