Палмените съществуват в различни национални кухни. Това са китайските цзяозци, японските гедза, италианските равиоли, еврейски крепли, кавказките манти, грузински хинкали, узбекските чучвара и самса – и всички са от едно кулинарно семейство с един общ признак – вкусният пълнеж увит в тестото. Сибирските пелмени са много малки, за да могат да се ядат по една на „хапки”, докато средноазиатски и кавказки са големи, ядат се с ръце и много внимателно да не изтече вкусният бульон.
Според едната легенда пелмените са донесени в Русия от Китай от монголските нашественици в началото на 13-ти век, според другата от фино-угорските племена, северните кочевниците, които навреме обитавали в Предуралие. Заради причудлива форма на пелмени древните пермяци и удмурти ги нарекли „пель-нянь”, което означаваше „тестено ухо”. От Урал пелмените се разпространили в Сибир и от там в края на 14 век започнали покоряване на руските земи. В Сибир са установени най-интересните традиции за правене на пелмени. В древни времена ги правили от месото на дивеч. В тези места месото е било по-достъпно, отколкото брашно и яйцата, и затова пелмените са правени с повече пълнеж и много тънко тесто. За жители на Сибир това се оказа много практично ястие, което лесно се съхранявало замразено в платнени чувалчета през цялата дълга и сурова зима. Тъй като при древните уралци пелмени символично представяли принасяне на жертвата на всички животни, които са били отглеждани, затова традиционно уралските пелмени се правили от три вида месо – телешко, агнешко и свинско. Руските пелмени от телешко и свинско, а кавказските – от агнешко. Освен месната плънка, пелмени се приготвят с гъби, лук, ряпа и кисело зеле, риба и морски дарове.
При лепене на пелмени в някои семейства спазват стара традиция за „късметче”, когато в един от пелмените се слага различен пълнеж от другите.
Днес, когато живеем в много динамично време, много хора предпочитат да закупят пелмени от магазина. Доста по-бързо, но не е по-вкусно! Домашните пелмени имат не само превъзходен вкус, но гарантирано качество на продукти.
Ние приготвяме пелмени с домашно смляна кайма, ръчно замесено тесто и правим ръчно всяки един пелмен влагайки душата си. Опитайте пелмени в „Блин-н-наЯ” и вие дълго време няма да ги купувате в магазина.
2. Заведения в София - новини, оферти, снимки и коментари
3. Ресторанти, барове и клубове на морето - заведения във Варна
4. Заведенията под тепетата. Най-добрите ресторанти и клубове в Пловдив
5. Don't Drink and Drive - не карай пил
6. Поръчай храна за вкъщи
7. Седмица на ресторантите