Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.05.2012 11:46 - Матрьошка - нова руска пекарна в центъра на София
Автор: zavedenia Категория: Забавление   
Прочетен: 1428 Коментари: 0 Гласове:
0



imageСофия вече има своята руска пекарна, намираща се в центъра на София в близост до Попа. Тук може да намерите разнообразие от характерни за руската кухня ястия и питиета. Ние приготвяме нашите специалитети по оригинални руски рецепти. Може да ни посетите всеки ден от 7 до 20 часа.

Супите, които предлагаме са едни от най-популярните в Русия – борш, грахова супа с пушени гърди, шчи със заквасено зеле и рассолник с пилешко месо.

Боршът е зеленчукова супа, обикновено приготвяна с цвекло. Нейната родина е Украйна, но е популярна в много кухни в Източна и Централна Европа. В някои страни основната съставка на борша е не цвеклото, а доматите. Съществуват два вида борш – топъл и студен. Топлият борш, популярен сред повечето славянски култури, е тежка и много хранителна супа. Освен цвеклото, се използват и зеленчуци като картофи, зеле, моркови, спанак и месо. Може да се яде и като основно ястие, но обикновено се поднася като предястие с тънка филия черен хляб. Студеният борш е също традиционен за много славянски кухни. Приготвя се от прясно зеле, което се нарязва и се вари. След като изстине се прибавят подквасена сметана, прясно и кисело мляко. Обикновено се добавят ситно нарязани зеленчуци, като репички или краставици. Поднася се поръсена с магданоз или копър. В някои региони се добавя и сварено яйце. Супата се отличава с розов цвят, чийто нюанс се променя в зависимост от съотношението на червено цвекло и другите зеленчуци. Заповядайте в Матрьошка, за да пробвате и нашия борш:)

Както и самото име подсказва, главната съставка в супата Шчи е зелето. Заради киселото зеле, тя има кисел вкус. Супата е известна още от 9 век, когато зелето се пренася в Русия и оттогава насам става изключително популярна. Нейната популярност в Русия се дължи на няколко фактора. Първо, тя е лесна за приготвяне, второ, може да бъде приготвена с различни меса или без месо и трето, може да се замрази и да се консумира след известно време. Основните съставки са зелето, различни видове месо, гъби, брашно и подправки – предимно лук и чесън. Зелето и месото се приготвят отделно. При сервиране се поднася със сметана. Традиционно супата се консумира с ръжен хляб. Съставките в рецептата с времето се променят. Брашното, което се добавяло преди, за да увеличи хранителната стойност на ястието, вече не се използва. Били добавени подправки като черен пипер и дафинов лист, които били пренесени в Русия през 15 век. Понякога месото било заменяно с риба и били добавяни моркови и магданоз. По-полярно било говеждото месо, в сравнение с свинското, което било типично за украинския вариант на супата. Количеството на водата също се променило – първоначално супата се приготвяла толкова гъста, че лъжицата е могла да се задържи в изправено състояние. След това обаче количеството на водата се увеличило.

Рассолник се прави от кисели краставички, стрит ечемик и свински или говежди дробчета. Съществува и рассолник за вегетарианци. Смята се, че рецептата за супата е измислена още през 15 век, когато се е казвала каля. Тайната съставка на рассолника е маринатата на киселите краставички, както и някои други добавки. Често супата се поръчва, за да „излекува” махмурлука.
Имаме и други специалитети, но за тях може да прочетете в следващите ни публикации.



Тагове:   кухня,   хляб,   София,   руска,   пекарна,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: zavedenia
Категория: Забавление
Прочетен: 613904
Постинги: 247
Коментари: 145
Гласове: 119
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930