Учените смятат, че протеините в сиренето променят възприемането на веществата, които определят аромата, вкусовия аромат и вкуса на виното. Изследвания показват, че това се дължи и на факта, че устната кухина и езикът се покриват с фин слой мазнина, който притъпява вкусовите усещания.Въпреки това, ако сме намерили любимото си съчетание вино - сирене, не трябва да се отказваме от него. Комбинирането на сирене и вино е наистина трудна задача. Всеки вид сирене е въздействаща храна и изисква вино с подобни завладяващи характеристики.
Меките сирена си пасват добре с висококиселинни вина. Шампанското е един чудесен избор, както и свежите ароматни бели вина (германски или австрийски ризлинг например), особено ако имат и една лека сладост.
Принципът е, че колкото по-плътна е текстурата на сиренето, съответно колкото е по-дълго времето му за зреене, толкова по-плътно тяло трябва да има виното. Едно средно отлежало сирене като ементал се съчетава с добре структурирани червени вина (каберне совиньон, бароло и барбареско), докато отлежали сирена като пармиджано реджано или пекорино изискват червени вина с много плътно тяло като кианти класико или брунело ди Монталчино.
Агресивните задушливи аромати и остри вкусове на сините или дълго отлежавали сирена обаче не играят по горното правило. Сухо и качествено пенливо вино стои изненадващо добре до някое твърде остро сирене. Но идеалната комбинация все пак се получава с десертни и подсилени вина, защото те са заоблени, с висок алкохол, добра структура и сладост.
Подобни съчетания, разбира се, дават най-доброто от себе си, когато са бляскавият финал на една приятна вечер, а защо не и основната тема на среща с приятели.
Заповядайте да дегостирате на място: Ciccione Sofia
Лечебен и Германски Ранилист- хайдушки б...
КЪДЕ СА ДЕЦАТА НА КОМУНИСТИТЕ?!
2. Заведения в София - новини, оферти, снимки и коментари
3. Ресторанти, барове и клубове на морето - заведения във Варна
4. Заведенията под тепетата. Най-добрите ресторанти и клубове в Пловдив
5. Don't Drink and Drive - не карай пил
6. Поръчай храна за вкъщи
7. Седмица на ресторантите